LÁTVÁNYOSSÁGOK ÉS ÉRDEKESSÉGEK


Vrgada a horvát Adria tengerpartjától mintegy 5 kilométerre található sziget. Alapterülete 4 négyzetkilométer, és alig 300 lakost számlál. Vrgada Horvátország néhány autómentes szigetének egyike. Egyetlen települését, amely szintén a Vrgada nevet viseli, fenyőerdő veszi körül. Közigazgatásilag Zára megyéhez tartozik.
Vrgada településen kívül a szigeten szinte nem is találunk épületeket, a vidék jelentős részeit nehéz megközelíteni. A sziget gyönyörű, ápolt strandokkal várja a látogatókat.
A helyiek elsősorban halászatból, mezőgazdaságból és idegenforgalomból élnek. Vrgadán leginkább szőlőt és olívát termesztenek.
A sziget legmagasabb hegye a 112 méter magas Srabljinovac, amelyet könnyen bebarangolhatunk. Két domblánc húzódik egymással párhuzamosan, vad külsőt kölcsönözve a Vrgada-szigetnek.
A szigetre a szárazföldi Pakostane kikötőjéből hajóval juthatunk el. A sziget délnyugati szomszédja a nála jóval nagyobb Pasman, ahová azonban nem közlekednek rendszeres kompjáratok.
A Vrgada-sziget feltehetőleg már az ókorban is lakott volt, az azonban bizonyos, hogy VII. Konstantin okiratai említést tesznek róla a 10. században. Akkoriban a sziget a Loumbrikaton nevet viselte.


Üdülés a Vrgada-szigeten

A horvátországi Vrgada-szigeten igazán pihentető üdülésben lehet részünk. Az egészséges tengeri levegő a mai napig tiszta maradt, mivel Vrgadára nem engednek be gépjárműveket. Mivel a sziget kevesebb mint 3 kilométer hosszú és alig szélesebb 1 kilométernél, bármely pontjára gyalog is könnyedén eljuthatunk. A Vrgada-szigetet a szárazföldi Paskotanéból induló komppal közelíthetjük meg, a hajóút megközelítőleg 5 kilométer hosszúságú.
Vrgadán az öblök szép és ápolt strandokkal várják a fürdőzőket. Kellemes sétát tehetünk a fenyőerdőn át, a szigetet körülölelő hegyláncon kirándulva csodálatos látvány tárul elénk. A sziget legmagasabb dombja 115 méter magas, és könnyen megközelíthető. Sétáink során érdemes megfigyelni a sziget gazdag növényvilágát. A helyben termesztett mangold, a ritka babfajták és a szőlő mellett a Vrgada-sziget vadon termő gyógynövényeiről is híres.