LÁTVÁNYOSSÁGOK ÉS ÉRDEKESSÉGEK


Sibenik csodálatos műemlékekkel rendelkezik, leghíresebb közülük a Világörökséghez tartozó székesegyháza. Békés, hangulatos óvárosában nagyon jó sétákat lehet tenni. Ez a város helyezkedik el legközelebb a varázslatos Krka Nemzeti Parkhoz, ráadásul Kornati Nemzeti Park, és Dalmácia több szép városa is könnyen elérhető innen.


Sibenik a Krka folyó Adriai-tengerrel való találkozásánál fekszik. A többi dalmáciai várostól eltérően, melyeket illírek, görögök, vagy rómaiak alapítottak, a 46 ezer lakosú, Horvátország 3. legnagyobb kikötővárosának számító Sibeniket horvát törzsek hozták létre, de nem ismert, hogy pontosan mikor. Mindenesetre már 1066-ban említik. Ásatások bebizonyították, hogy már jóval a horvátok érkezése előtt lakott volt. A többi horvát városhoz annyiban hasonlít Sibenik történelme, hogy ez is tartozott a magyarokhoz, Velencéhez, és a Monarchiához. Tito idején iparváros volt, de ebből ma már semmi sem látható.


Számos műemléken, köztük Horvátország egyik legjelentősebb műemléke, az UNESCO Világörökségi listáján szereplő székesegyház, vagy több erőd, nyomon követhetjük a középkori városfejlődés állomásait. Hangulatos a kis, dombon lévő óvárosa, valamint a folyóparti, központi része is Sibeniknek. Sibenik csodás természeti környezetét is élvezhetjük – a tenger felöl számos kis sziget, a szárazföldön pedig a csodás Krka Nemzeti Park övezi a várost, ráadásul a Kornati Nemzeti Park sem fekszik innen távol. Sibenikben tehát garantált, hogy az odautazók egy percig sem fognak unatkozni.