LÁTVÁNYOSSÁGOK ÉS ÉRDEKESSÉGEK


Trogir Dalmácia egyik legszebb történelmi városa, hangulatos, szép hely. A Trogir melletti Ciovo-szigeten jó strandok vannak. Remek az elhelyezkedésének.
Trogir (Trau), a horvátországi “múzeumváros” az adriai tengerpart egyik legősibb és legizgalmasabb városkája, ami Splittől 25 km-re nyugatra található. Egy kis szigettel, Ciovoval van egybeépülve..Az aktív és passzív kikapcsolódásra vágyó utazók egyaránt jól érezhetik magukat ebben a 11 ezer lakost számláló kisvárosban. Az átlag maximumhőmérséklet júniusban 26, júliusban és augusztusban 29, szeptemberben 25 fok.


Trogir gazdag kultúráját a görög, a római és a velencei hatásoknak köszönheti. A város egyedülálló módon megőrizte építészeti kincseit – itt mintha megállt volna az idő a középkorban, a szűk és kanyargós utcák sokak szerint velencei hangulatot árasztanak. Ez Európa egyik legjobban fennmaradt középkori városmagja.
Trogir történelmi épületei a fallal körülvett, a 16. századi szárazföldi és tengeri kapukon keresztül megközelíthető szigeten állnak, Az óvárosban gyönyörű romantikus stílusban épült templomokat, reneszánsz és barokk épületeket, palotákat csodálhatnak meg az idelátogatók. Kávézók, éttermek és fagylaltozók is kipróbálhatók. 1997 óta az UNESCO méltán tartja számon a Világörökség részeként ezt a városfallal körülvett kerületet, melyet a szárazfölddel egy kőhíd köt össze. Egy másik, 110 m-es híd pedig Trogirt a Ciovo-szigethez kapcsolja. Trogir óvárosában sötétedés után is érdemes barangolni: egészen más ilyenkor a hangulat. Az óváros akár nappal, akár éjjel számtalan látványosságot kínál, szinte minden utcáját javasolt bejárni.


Modern dolgokat, pl. jachtokat pedig Trogir csodálatos, 2002-ben renovált vízparti részén találhatunk. A város környékén számos festői öböl van: kiemelendő a Seget- és a Saldun-öböl. A jó strandok és a legtöbb szállás a Ciovo-szigeten van, ahova autóval két hídon, vagy akár, néhány strandra, hajótaxival lehet átjutni.