LÁTVÁNYOSSÁGOK ÉS ÉRDEKESSÉGEK


A 6000 lakosú Biograd na Moru Észak-Dalmáciában, egy modern kikötőkkel körülvett félszigeten fekszik. Biogradtól 30 km-re, északra Zadar, 36 km-re, délre pedig Vodice városa található. A tenger felé nézve, szemben, Pasman szigete látszik. A város nevének szó szerinti jelentése: “fehér város a tengernél”.


A városban hosszú múltja van a turizmusnak: az első turisták az 1920-as években érkeztek Csehszlovákiából, míg az első szálloda 1935-ben épült. Biograd történelme még jelentősebb: a középkori Horvát Királyság fővárosa volt. A várost a 10. században horvát királyok alapították. 1102-ben itt koronázták horvát királlyá Könyves Kálmánt, mellyel Horvátország a Magyar Királysághoz csatlakozott, és a perszonálunió egészen 1918-ig tartott.


1409-től a Velencei Köztársasághoz tartozott, egészen Velence 1797-es felbomlásáig. A velencei-török háborúk következtében a városnak 1521-ben, és 1646-ban is súlyos pusztítást kellett elviselnie: Biograd jelentősen megrongálódott, és leégett. A horvát függetlenségi háború alatt, a szerb csapatok 1991-1993-as támadásainak alkalmával szintén jelentős károk keletkeztek a városban, amely azonban mára ismét teljes pompájában várja a nyaralni vágyókat. Sajnos a sok hányattatás, és háború következtében, Biograd történelmi óvárosának nagy része elpusztult. Meglévő óvárosa így is csodálatos, de nem hasonlítható pl. Dubrovnikhoz, vagy Trogirhoz.